Hitta det lån som passar just din situation

Det finns en mängd olika lån på marknaden som alla fyller olika funktioner. Ska du ta ett lån så är det viktigt att du tittar på vad det finns för tillgängliga lån och vad de har för paketering. Alltså vad de avser vara till för. Det skiljer sig stort mellan olika former av lån och att ta fel form av lån kan innebära att du riskerar högre kostnader än nödvändigt.

Om du funderat på vilket lån du ska ta så har du säkert redan noterat att det finns många olika sorters lån. Lånen är utformade för att passa olika situationer och olika behov. De kan vara uppdelade på kortare eller längre avbetalningstid. Samtidigt kan räntan och avgifterna man ska betala variera stort också.

Detta kan verka stort och komplext för en person som inte är inne i branschen. Men det brukar vara ganska lättförståeligt om man bara känner till ett par grundprinciper. Låt oss därför gå igenom ett par vanliga begrepp.

Snabblån

Ett snabblån är ett mindre lån med en kortare avbetalningstid. Summan är lägre för att passa de gånger man tar ett lån för att täcka en lägre avgift. Avbetalningstiden kan då regleras och bli lägre då det är troligt att man har råd att betala av lånet snabbare.

Det finns många långivare som idag erbjuder dessa lån och det är värt att jämföra dessa för att hitta de som har ett erbjudande som passar just dig.

Bostadslån

Att köpa en bostad är kostsamt. En lägenhet i en storstadsregion går på ett par miljoner och de mindre städerna kommer tätt därefter. Det handlar då om betydligt större summor som behöver lånas. De lån som betecknas som bostadslån är normalt sett uppdelade på mycket lång tid. Det handlar om 30 år eller mer.

Detta då man ska ha en rimlig chans att betala de amorteringar man ska göra varje månad. Skulle återbetalningstiden vara kortare hade inte många haft råd att betala av på sina bostadslån.

Ränta

Räntan som tas ut på ett lån är en procentsats om läggs på lånet varje månad. Om räntan är fem procent så läggs fem procent på den totala lånesumman varje månad. Räntan är det sätt som långivaren tar betalt för lånet och den varierar mellan olika låneformer och lånegivare.

På de två exempel vi har ovan är skillnaderna mycket stora. På snabblånet är räntan betydligt högre då långivaren ska ta ut den summa de ska tjäna på lånet på kortare tid. Bostadslånet har i kontrast en betydligt lägre ränta, men den tas också ut över betydligt längre tid.

Jämförelsetjänster

Det finns jämförelsetjänster online där man kan jämföra olika typer av lån. De presenterar lånen på ett pedagogiskt sätt och redovisar de räntor och avgifter som kommer med lånet. På detta sätt får du en god överblick över vad lånen kommer ha för totalkostnad och vilka villkor som kommer med lånen.

Villkor

Det är viktigt att titta på de övriga villkoren också när man tar ett lån. Det är bra att vara välinformerad så du vet vad som gäller i olika situationer. Till exempel vad gäller om du skulle behöva uppskov på att betala på lånet en månad? Kan du då begära detta och nästkommande månad betala extra?

En annan viktig fråga gäller avbetalningstiden. Kan du lösa hela lånet i förtid om du får möjlighet till detta? Eller om du skulle ha extra pengar en månad, är det då okej att betala lite extra för att sänka kostnaderna andra månader? Detta är bara ett par exempel på saker du bör vara uppmärksam på när du tar ett lån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *