Välja rätt låneform

Det är vanligt att det uppstår situationer då man behöver ta ett lån. Det kan vara inför ett bostadsköp, ett bilköp eller för att finansiera hela eller delar av en större utgift. Det är flera faktorer som ska begrundas innan ett lån tas. Den första frågan att ställa sig är vilken typ av lån som passar bäst. Alla lån ser nämligen inte likadana ut. För att hitta rätt låneform behöver du fråga dig själv vad lånet ska gå till. 

Olika låneformer


Innan en låneansökan skickas in till en långivare eller bank bör den sökande noga överväga sitt beslut om att låna pengar. Det bör finnas ett tydligt syfte med lånet och olika långivare bör ha jämförts med varandra. Valet ska sedan grundas på räntor, avbetalningstider, belopp och eventuella avgifter. Några långivare kommer att göra en kreditprövning hos UC, medan andra använder sig av andra kreditupplysningar. 

black laptop computer

(Källa: Unsplash)

Ibland vill långivaren veta varför du vill ta ett lån och frågan ställs ofta av banker och vid större belopp. Detta är inte för att de bara är nyfikna, utan för att det vill kunna avgöra vilket lån som passar bäst. Det finns olika låneformer för olika syften och några är bättre lämpade än andra.

Privatlån: Ett privatlån kan variera i storlek och har ofta en högre ränta. Det beror på att privatlånen inte har någon säkerhet. Beloppet och räntan baseras på låntagarens inkomst och tidigare skulder. Lånet kan även kallas för blancolån.

Inbakningslån: Ett inbakningslån är ett lån för att lösa ut andra lån och krediter. Istället för att betala ränta på flera lån täcker inbakningslånet alla tidigare krediter. 

Bolån: Det här är en av de vanligaste låneformerna i Sverige. Det är en stor kostnad att köpa en bostad och det är få som kan göra det utan att finansiera det med hjälp av ett lån. Ett bostadsköp delas upp i två delar: en kontantinsats och bolånet. Kontantinsatsen ligger på minst 15 procent av den totala köpesumman. Den ska finansieras på ett annat sätt än genom ett bostadslån t.ex. genom ett privatlån eller genom pantbrev. 

Snabblån: Den här låneformen används ofta för mindre belopp än t.ex. ett bostadslån eller privatlån. Namnet kommer av att pengarna snabbt sätts in på låntagarens konto. Räntorna tenderar att vara högre än vid andra låneformer och avbetalningstiden är kortare. 

Fordonslån: Det här är ett lån som tas vid köp av en bil, båt eller motorcykel. Låneformen täcker sällan hela kostnaden för fordonet utan uppgår till ca. 75-80 procent av det totala beloppet. Resterande belopp betalas som en kontantinsats. Finns det t.ex. en bil sedan tidigare kan den ibland täcka kontantinsatsen om den lämnas in till bilhandlaren vid köpet. Det nya lånet tas sedan med bilen som säkerhet, vilket innebär att bilen kan beslagtas om lånet inte betalas. 
 

two men facing each other while shake hands and smiling


(Källa: Unsplash)


Detta är några av de vanligaste låneformerna. Det är viktigt att välja rätt lån till rätt syfte, eftersom det kommer att ge de bästa förutsättningarna för återbetalning och ränta. Om du är osäker på vilket lån du ska välja rekommenderas det att vända sig till en bank eller långivare för att fråga om råd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *