Tjäna pengar på extraknäck (extrajobb)

Ett extraknäck är ett jobb eller annan sysselsättning vid sidan om en ordinarie anställning eller sysselsättning som ger en extrainkomst.

Vanligtvis ska man meddela sin arbetsgivare om man har ett varaktigt extraknäck t.ex. om man startar ett eget företag men så länge det inte går ut över jobbet eller är inom samma bransch som man jobbar inom eller på annat sätt konkurrerar med arbetsgivarens verksamhet så brukar det inte vara några problem. Även om man har sjukersättning eller andra bidrag så tillåts ibland extraknäck upp till en viss nivå.

Ett bra extraknäck ska vara relativt fritt t.ex. att man kan välja själv när man ska utföra arbetsuppgifterna eftersom man antagligen har tider att passa på sin ordinarie anställning.

Virtuell assistent

Vad gör en virtuell assistent? Det handlar i princip om supportuppgifter som du utför hemifrån. Vad som ingår i en tjänst skiljer sig givetvis från arbetsgivare till arbetsgivare, men man kan säga att det handlar om support via e-post, telefon och chattar. Ibland ingår också skribentuppgifter. 

Bloggare

En bloggare är en person som skriver inlägg inom ett visst ämne och riktar dem mot en viss publik. Det kan handla om allt från blomsterodling till trimning av bilar. Som bloggare kan man, om antalet läsare är tillräckligt stort, tjäna pengar bland annat som affiliate och genom andra samarbeten med företag.

Starta en informativ kanal på Youtube

Youtube låter vem som helst starta en kanal och lägga upp videoklipp. Om du får många prenumeranter och visningar kan du dels få betalt för reklam som visas i anslutning till dina videos eller göra egna samarbeten med företag och varumärken.

Starta webbutik med dropshipping

Dropshipping innebär att man aldrig har något eget lager hemma. I stället gör man en beställning från en leverantör när man får in en order. Det är ett mycket enkelt och kostnadseffektivt sätt att driva en webbutik. Att starta en webbutik är i sig mycket enkelt, men det kostar en del, tar lite tid att komma igång och det tar ett tag innan man får besökare och försäljningar.

Hyr ut verktyg och maskiner

Om du har verktyg i god kvalitet hemma kan du hyra ut dem till andra som behöver dem för något enstaka tillfälle. Det finns flera tjänster som du kan använda dig av för att hitta personer att hyra ut till. Marketplace kan också fungera som ett bra forum för att hitta andra som vill hyra.

Telefonförsäljning hemifrån

Vissa telemarketingföretag tillåter sina telefonförsäljare att jobba hemifrån. På så sätt kan du sitta hemma och kontakta presumtiva kunder och få betalt för det. Om det låter intressant, kontakta olika telemarketingföretag för att se på möjligheterna.

Om telefonförsäljning inte känns som din grej kan kanske marknadsundersökningar/intervjuer vara det. Du arbetar normalt utifrån en färdig mall och ansvarar för att ta in uppgifter och åsikter från dem som du intervjuar. Arbetet sker oftast per telefon men kan också göras ansikte mot ansikte.

Idrottsledare, tränare eller domare

Om du är verksam inom en sport kan du förena nytta med nöje genom att engagera dig som ledare, tränare eller domare som extraknäck på fritiden. För förstnämnda två kan du dock inte alltid räkna med att kunna få ersättning. Som domare, oavsett det gäller fotboll, basket, ishockey eller något annat får du vanligtvis betalt.

Sälja foton online

Det finns ett antal marknadsplatser för foton på nätet där man kan sälja sina alster. Det går till så att man laddar upp sina foton och sedan får betalt när någon köper ett exemplar. Det finns också sajter där man laddar upp sina foton och får hoppas på att de som laddar ned ger en donation på en mindre slant som tack för hjälpen.

Läxläsning

Med RUT-avdraget är det idag inte särskilt dyrt för föräldrar att ta hjälp av utomstående med barnens läxor. Extraknäcket ”läxläsning” går ut på att man hjälper ett barn eller en ungdom med ett visst ämne. Detta extraknäck är öppet för både ungdomar, unga vuxna och även pensionärer.

Korrekturläsare och översättare

Är du duktig på svenska? Har du ett öga för detaljer? Är du noggrann? Då kan du definitivt ha ett extraknäck som korrekturläsare. Uppgiften går ut på att läsa och kommentera olika manuskript – mer komplicerat än så är inte detta extraknäck!

Talar du ett annat språk än svenska flytande? Då kan du undersöka möjligheten till att arbeta som översättare. Du kan arbeta som frilans och hitta egna kunder eller arbeta för en översättningsbyrå. För sistnämnda gäller dock normalt att du måste ha dokumenterade kunskaper.

Frilansskribent

Om du är duktig på svenska har du alla möjligheter att ta dig an skribentuppdrag och få betalt ganska omgående. Vi ska dock lägga in en liten ”varning”. En mycket stor del av alla texter som efterfrågas handlar om lån/krediter och spel (casino, betting, med mera).

Nakenmodell för kroki

Har du inga problem med att visa upp dig naken för okända människor? Då kan du extraknäcka som krokimodell och få en slant för besväret. Uppgiften är att visa upp människokroppen för personer som vill måla av dig på olika sätt.

Hundvakt eller låna ut din hund

Oavsett du har en egen hund eller inte kan du skapa ett extraknäck med våra fyrbenta vänner i fokus. Om du har hund kan du låna ut den för en symbolisk summa till en person som gärna umgås med den för en tid. 

Om du tar hand om någon annans hund för en tid eller kanske bara för ett antal timmar per dag eller vecka kan du ta betalt för den tjänsten. Det är inget extraknäck att bli rik på, men du förenar nytta med nöje!

Gå med i undersökningspaneler

Ett extraknäck som du kan komma igång med på mindre än en minut är undersökningar. Internet svämmar över av paneler och undersökningsföretag av olika slag och alla betalar dig för dina åsikter. Med medlemskap i ett par, tre paneler och ett hyfsat flitigt användande kan du säkerligen tjäna upp till 200-300 kr extra i månaden. 

Undersköterska/hemtjänst

Det saknas alltid folk inom vården. Det är ett faktum som har varit aktuellt i många år nu, och med en åldrande befolkning kommer behovet av arbetskraft alltid att vara stort. Det är kanske framför allt inom hemtjänsten som behovet är skriande stort och här söker vårdgivarna nästan alltid efter personal för heltidstjänster eller tjänster på timme. Det är såklart en fördel att vara undersköterska, men det är inte alltid ett måste.

Köra ut mat

Du känner igen dem på de färgglada kläderna – matbuden från aktörer som Foodora och Wolt. De flesta som kör ut mat gör det mer eller mindre som heltidssysselsättning men det finns också chanser till extraknäck. Undersök möjligheterna hos de olika aktörerna för hemkörning av mat.

Flippa saker

Är du duktig på att renovera gamla saker? Är du skicklig på att se värde i vad andra kanske bara tycker är skräp? Det finns många möjligheter till att ”flippa”, det vill säga att 1) ta något gammalt, 2) renovera/fräscha upp, och 3) sälja till ett högre pris.

Det går att flippa alla möjliga saker, från möbler till bilar, från leksaker till samlingar av olika slag. Var hittar man sakerna att flippa? På Blocket, Marketplace och såklart också på lokala loppisar!

Sälj din kunskap

Om du är duktig inom ett visst ämne kan du definitivt skapa dig ett extraknäck som lärare. Det kan till exempel handla om ett specifikt skolämne, ett instrument eller ett språk. Du kan ha privatlektioner både rent fysiskt och på distans. Du kan också spela in videor på ditt favoritämne och publicera på sociala medier. 

Professionell kramare

Det här extraknäcket har kanske inte slagit igenom riktigt i Sverige men i många andra delar av världen finns professionella kramare, det vill säga personer som tar betalt för att kramas! Det handlar då om en helt professionell tjänst som inte är olaglig på något sätt. Kanske kan den här idén slå i Sverige också förr eller senare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *