Sprid ditt pensionssparande mellan fonder, aktier och valutor

Idag när vi byter arbetsplats, boendeplats och annat mer ofta blir sparande mer och mer viktigt för framtiden. I en tid när allt går väldigt snabbt och förändringarna är stora blir det än mer viktigt att kunna hålla sig ajour med hur ens pengar används och hur man bäst kan investera i dem för att ha ett bra kapital när man blir äldre och går i pension.

Källa: Unsplash

Välj några fonder som grund för ditt sparande
Ett ganska enkelt, och bra steg, för att starta sitt pensionssparande, är att göra det i fonder. På det här sättet har du ett tryggt sparande i en eller flera fonder som sen, i takt med att tiden går, kan öka i värde och ge dig lite extra avkastning. Det här gör också att pengarna är låsta vilket gör det svårare för dig som sparare att använda pengar. Att sprida riskerna i olika fonder investerar du dina pengar brett vilket gör att risken inte blir lika hög. Här kan man välja olika typer av fonder i olika branscher, antingen som man känner igen eller gillar, eller i olika branscher som gör att du sprider det över flera marknader.
Handla med aktier i olika branscher
Ett annat sätt att spara till pensionen är att göra detta i aktier. Idag när aktier har blivit enklare att handla med i takt med den tekniska utvecklingen har det också gjort det enklare för många att handla med den här typen av värdepapper. Börsveteranen Per H Börjesson menar att unga människor idag bör spara 100 procent av sitt sparande i aktier. Ju längre tid man har på sig att spara desto bättre blir det i det långa loppet. Tiden är ofta det som många har emot sig när man sparar och ju tidigare man börjar investera pengar desto mer kan de öka i värdet. Både på lång och kort sikt. Med aktier kan du öka ditt kapital avsevärt. Speciellt om du kan spara under en lång tid. Idag lever vi dessutom längre vilket gör att vi kan behöva mer pengar senare i livet.


Valutahandel ger en högre risk men kan också öka ditt kapital
Ett tredje och minst lika bra sätt att handla med värdepapper för ditt sparande är att handla med valutor. Som valutahandlare kan du spara mycket pengar under lång tid och det är också enkelt idag med alla tjänster som finns online. Idag är det dock vanligt att handla med EUR/SEK aktie då Euron är minst lika stark som den amerikanska dollarn. Mycket eftersom den amerikanska dollarn också kan vara oerhört skör i svåra tider. När det kommer till valutor är risken lite högre, men du har också möjlighet att tjäna mer pengar när du väl gör det. Det är dock viktigt att läsa på om de olika valutorna på ett bra sätt och få en insikt i hur allt fungerar innan man börjar. Forex trading, som det heter på engelska, innebär att du köper och säljer en valuta mot en annan och på så sätt kan göra en vinst på detta. Det normala är att man handlar i den valutan man själv har i sitt land men kasnke vill köpa en valuta som har högt värde på marknaden. Här finns bland annat den amerikanska dollarn och det brittiska pundet.

Källa: Unsplash

Handel av olika slag och köp och sälj kan höja din pension och ditt sparande både på kort och lång sikt. Med hjälp av rätt metoder och olika typer av handel så som fonder, aktier och valutor kan du få en bra bredd och sprida dina risker, både över tid och i hur du lägger din portfolio. Välj med omsorg och ha tålamod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *