Sanningen bakom nyhetsmedias snyftreportage om fattigdom

När public service och andra nyhetsmedier ska skriva ett reportage om ökade levnadskostnader och den utbredda fattigdomen letar de vanligtvis på någon person med dålig ekonomi och gör ett snyftreportage om hur svårt det är att klara sig under rådande förhållanden.

Men man får sällan veta något om hur situationen verkligen ser ut så att man kan göra en egen bedömning om det verkligen är så illa ställt som reportaget vill få det att framstå som.

En person som varit med i två sådana här reportage är ”Mia”

https://www.tv4.se/artikel/6WL37q8zz81WldYGYDIskx/ensamstaende-mamman-mia-har-knappt-rad-med-mat-till-sonen (28 november 2022)

https://tv.aftonbladet.se/video/355649/oron-infoer-sommarlovet-har-inte-rad-att-aeta (5 juli 2023)

Båda reportagen är gjorda av samma journalist.

Den storyn som man visar upp är att Mia är en ensamstående mamma som jobbar som elevassistent på en gymnasieskola. Hon och hennes 9-åriga son lever på existensminimum.

I reportaget från november 2022 uppger hon att hon har 3000kr kvar att leva på efter att hyra och fasta utgifter är betalda. I juli 2023 att hon har 1500kr per månad kvar till mat.

I reportaget från 2022 uppger hon att hon bara äter ett mål mat om dagen, det som hon får gratis på skolan i samband med ”pedagogisk lunch”. I reportaget från 2023 uppger Mia att hon även kan ta hem matlådor från skolan, något som upphör under semestern då heller inte den 10-åriga sonen får skollunch så då lagar hon mat till sonen och äter själv det som blir över, vilket verkar bli en del då hon i reportaget står och lagar mat som verkar vara lagom 4 personer.

Men bara genom att titta på reportagen ser man att det skulle gå att leva mycket mer sparsamt än vad hon gör. T.ex. verkar de konsumera ganska mycket läsk som kan bytas ut mot vatten och hon använder charlottenlök och oatly imat i sin stroganoff som är dyrare än gul lök och mjölk eller grädde.

Bilden från Mias instagramkonto och facebook är också en annan. Där visar hon upp en mer glamourös sida med läppfillers, tatueringar, restaurangbesök, prosecco och glass samt att de har skaffat katt och kattungar. Nu ska man naturligtvis inte dra för stora slutsatser av detta då det är allmänt känt att de flesta väljer att bara visa upp den positiva bilden på sociala medier.

Vissa av bilderna är också ett par år tillbaka i tiden då ekonomin kanske inte var lika ansträngd, men det påminner oss iallafall om att inte lägga pengar på lyxkonsumtion förrän vi har en ordentlig budget för sämre tider.

Sedan visar det sig också att hennes problem inte alls beror på inflation eller låga löner utan på att hon har varit spelmissbrukare, har skulder hos kronofogden och löneutmätning.

Eftersom man inte redovisar varken inkomster eller utgiftsposter i reportagen så får man försöka ta reda på det som går att få fram utifrån offentliga uppgifter:

Inkomst 2022: 354 220kr
Underskott av kapital 2022: 15 815kr
Betalningsanmärkning: Ja
Källa: Ratsit


Det innebär en nettolön om cirka 23 500kr/månad

Barnbidrag: 1250kr/månad
Underhållsstöd för en nioåring: 1823kr/månad
Källa: Försäkringskassan

Det ger en total inkomst om ca 26 500kr/månad efter skatt om hon inte får bostadsbidrag.


Eftersom hon har löneutmätning så hjälper det inte att ta ett extrajobb på helgen eftersom hon inte inte skulle få behålla mer sålänge hon jobbar vitt, utan istället har hon försökt låna mer pengar av privatpersoner för att få lite vardagslyx.

I oktober 2022 försökte hon låna 5000kr av en privatperson. Enligt hennes uppgift skulle hon kunna betala av skulden på två månader. Om hon verkligen tänkt betala tillbaka eller om hon bara tänkt bygga på skulderna lite är svårt att veta.

Hur ser det då ut med utgifterna? Låt oss gissa att hon betalar totalt 11 000kr för boende, tv och wifi.

Hon bor alltså inneboende med eget kök och ingång i en villa i Järfälla. Att leta billigare boende är antagligen inte lönt som tips för att bättre klara av ekonomin eftersom vid löneutmätning så är det ett visst belopp som man får behålla utöver boendekostnader. Visst skulle skulderna kunna betalas av snabbare om hon hittade ett billigare boende men det brukar inte vara en så intressant lösning för den med löneutmätning.

Efter löneutmätningen får hon alltså behålla kostnaden för boende och ett s.k. normalbelopp som ska täcka

  • mat
  • kläder
  • hygien
  • telefon
  • hushållsel
  • försäkringar
  • andra mindre utgifter för tillfälliga behov.

Dessutom kan man få extra tillägg för vissa kostnader som barnomsorgsavgift och resor till och från arbete, glasögon och viss tandvård etc. etc.

Normalbeloppet är 5 717 kronor för en ensamstående vuxen och 3 667 kronor för barn (7–10 år)
Källa: https://kronofogden.se/nagon-har-ett-krav-mot-dig/kravet-ar-faststallt—du-ska-betala-eller-gora-nagot/du-foretaget-kan-inte-betala/vad-du-far-behalla-i-en-loneutmatning

Så hennes utgifter skulle kunna vara:

Boende: 11000kr
Mat kläder, hygienartiklar, telefon, försäkringar (Normalbelopp) 9384kr
Extra avdrag från löneutmätning (fritids, resa till och från jobbet etc) 2000kr
Löneutmätning: 4000kr

Eftersom hon får gratis mat på jobbet så borde normalbeloppet iochförsig räknas ner men tveksamt om någon på kronofogdemyndigheten skulle besvära sig med att göra detta.

Så om hon inte lägger väldigt mycket pengar på kläder smink och telefon så borde det finnas långt mer än både 1500kr och 3000kr per månad till mat för henne och hennes son. Det är något i reportaget som inte framgår. Kanske har hon kvar ett spelberoende eller skickar pengar till släktingar. Eller så har hon inkassokostnader som inte ligger hos kronofogden.

Men det är förkastligt av reportern och personen i reportaget att lyfta fram att hon har 1500kr till mat per månad när hon efter löneutmätning borde ha kvar åtminstone över 8000kr för mat, kläder och nöjen till sig och sin son.

Problemet man borde lyfta fram istället kanske är att det s.k. existensminimum inte alls är existensminimum utan att det går att klara sig och leva bra på bra mycket mindre än det som i vårt land kallas existensminimum.

Det visar sig också att Mia år 2020 dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri december 2019 efter att ha kört bil med sin då 6-årige son med hela 2,22 promille i blodet och kört in in en annan bil och då fått betala 800kr till brottsofferfonden och 400kr för provanalys men det påverkar ju inte hennes ekonomi i dagsläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *