Miljardärerna som dog på undervattensfarkosten Titan

Hamish Harding
En av de som dog på undervattensfarkosten Titan var brittiska miljardären Hamish Harding, 58. Hamish Harding var en brittisk affärsman, pilot och äventyrare baserad i Förenade Arabemiraten (UAE). Han var grundaren av Action Group och var ordförande för Action Aviation, ett internationellt flygmäklarföretag med huvudkontor i Dubai. Som medlem i The Explorers Club besökte han Sydpolen flera gånger, varit på botten av marianergraven, rest ut i rymden och hade flera Guinness världsrekord.

Hamish Hardings familj hedrar i en skriftlig kommentar mannen de brukade kalla för en ”levande legend”.

”Han var den ende i sitt slag och vi avgudade honom. Han var en passionerad utforskare, oavsett terrängen, som levde sitt liv för familjen, affärerna och nästa äventyr. Vad han uppnådde under sin livstid var verkligen enastående. Om vi ska finna någon liten tröst i den här tragedin är det att vi förlorade honom när han gjorde något han älskade”, skriver familjen samt att man är ”förenad i sorg med de andra familjerna som förlorat sina älskade”. 

”Han lämnar ett hål i våra liv som aldrig kan fyllas”, skriver familjen.

Paul-Henri Nargeolet
Även fransmannen Paul-Henri Nargeolet, 77, dog på ubåten. Paul Henry Nargeolet var under 25 år officer i den franska marinen. Han tjänstgjorde bland annat som djuphavsdykare och förare av miniubåtar – liknande den som nu är försvunnen.

Efter sin tjänstgöring i marinen gick han till Franska havsforskningsinstitutet (Ifremer). Nargeolet har lett flera expeditioner till Titanics vrak och har varit involverad i flera vetenskapliga expeditioner runt om i världen.

Nargeolet har bland annat varit befälhavare för ubåten Deep Submersible Nautile, en farkost som kan ta sig ner till 6000 meter.

Hans många besök vid Titanics vrak har på vissa håll gett honom smeknamnet ”Mr Titanic”.

Nargeolets familj ”Våra hjärtan är krossade över att ha förlorat vår extraordinära pappa och make”, och bedömer att han kommer att bli hågkommen som ”en av de främsta havsutforskarna i modern tid”.

Men det vi kommer att minnas mest är hans stora hjärta, hans fantastiska sinne för humor och hur mycket han älskade sin familj. Vi kommer att sakna honom i dag och varje dag för resten av våra liv”, skriver familjen.

Shahzada och Suleman Dawood
Shahzada Dawood, 48, och hans 19-årige son Suleman Dawood var också ombord på Titan.
Shahzada Dawood var en pakistansk affärsman, investerare och filantrop. 
Suleman studerade på Strathclyde Business School vid universitetet i Glasgow.

Även deras familj skriver efter olyckan om sin ”djupa sorg” efter den ”ofattbara förlusten”.

Stockton Rush
Amerikanen och flygingenjören Stockton Rush är vd och grundare av Oceangate, ägare till den ubåt som saknas.

Rush blev redan som 19-åring pilot och flög bland annat som förstepilot på långdistanssträckor till Mellanöstern för flera olika flygbolag. 1989 byggde han ett eget litet experimentflygplan, Glasair.

De senaste 20 åren har han varit involverad i flera projekt som rör undervattensteknologi, ekolodssystem, fjärrstyrning och liknande. Rush har också skrivit flera artiklar om bemannade miniubåtar och vilka möjligheter de har att verka på stora djup.

2009 grundade han företaget Oceangate.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *