Hur mycket kostar julbelysningen?

Julbelysning med elektriska lampor, ljus och slingor har blivit allt populärare både inomhus och utomhus. Men hur mycket kostar det att lysa upp huset och trädgården och vad kan du göra för att hålla kostnaderna nere?

I takt med stigande elpriserna är det viktigt att ha koll på all elförbrukning för att ha kontroll över den skenande elräkningen.

Och visst går det att spara även på julbelysningar även om det för de flesta är en ganska liten del av husets totala elkostnader. I genomsnitt går 50% av elen för ett hus till uppvärmningen, 20% till varmvatten och 30% till hushållsel där belysningen vanligtvis är en mindre andel.

Nästan all julbelysning som säljs idag är uppbyggd med energisnåla LED-lampor, lysdioder. Jämfört med gamla tiders glödtrådslampor ger LED-tekniken ett bra ljus, men nästan helt utan värmeförluster.

Om man räknar med ett elpris på 2 kronor per kWh, vilket är ett relativt högt snittpris men mycket väl kan inträffa vintertid i elområde 3 och 4 så ser vi följande.

En lysande gran i normal storlek med LED-belysning drar exempelvis 6 watt. Vilket blir cirka 10 kronor per månad om den lyser dygnet runt. Ingen betydande del av elräkningen med andra ord. Men har man julbelysning i hela huset och trädgården kan man naturligtvis minska ner på det för att minska elförbrukningen. 

Minska elen med 50% 

Med rätt typ av lampor kostar en normal julbelysning alltså inte många kronor. Men ofta har vi gamla lampor kvar i julbelysningen. En halogenlampa drar t.ex. cirka 50 procent mer än en led-lampa och en julgransbelysning med glödlampor drar 16 gånger mer el än en med ledlampor.

En 7-armad adventsljusstake med LED-lampor drar 2 Watt. Vilket blir ungefär 3 kronor per månad om den står på dygnet runt. En 5 meter lång ljusslinga med 160 LED-lampor drar 6 watt. Vilket blir cirka 10 kronor per månad om den lyser dygnet runt.

Om vi använder en adventsstjärna med E14-lampa drar den 1,5 watt. Vilket är cirka 2:40 kronor per månad, tänd dygnet runt.

Men även om det är relativt små summor är det ändå onödigt att låta julbelysningen står på dygnet runt. Genom att stänga av julbelysningen när det är dagsljus och under småtimmarna på natten så kan man ändå spara in halva kostnaden för julbelysningen utan att minska på julstämningen. Man kan använda en fjärrkontroll, app eller timer, men tänk på att även timern ofta har en effekt på 0,5-1 W även när lampan inte är på. Det bästa du kan göra är helt enkelt att stänga av all belysning med en strömbrytare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *