Undvik att bli ruinerad om du blir sjuk när du reser inom EU

Glöm inte EU-kortet när du reser inom EU.
Som EU medborgare har vi när vi reser inom EU rätt till allmän sjukvård inom EU på samma villkor som de som bor i landet.

Den som inte har denna rättighet kan riskera att få betala många tusenlappar för att få vård. Som EU-medborgare med EU-kortet kan man söka hjälp för akuta skador eller sjukdomar, visa kortet och bara betala vanlig patientavgift i landet.


Kortet är en del av det stora EU-regelverket som reglerar förhållanden mellan länderna.  Schweiz, Island, Norge Lichtenstein och kroatien  som inte är med i EU, är även de med i  avtalet, så samma villkor gäller här.

Skulle man råka illa ut och inte ha EU-kortet kan man klara sig i alla fall. Antingen kan det räcka med att man kan påvisa att man bor i Sverige. Alternativt får man betala och spara alla kvitton och begära ersättning från försäkringskassan i efterhand.

EU-kortet ersätter inte reseförsäkringen, men är ett bra komplement.  Du beställer EU-kortet från försäkringskassan genom att ange personnummer och så kommer kortet med posten. Det gäller i tre år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *