Tjäna pengar som egen företagare genom egenanställningsföretag och slipp administration och byråkrati

Många har drömmen om att driva en egen verksamhet. Det kan vara att tillverka något och sälja, kanske odla och sälja närodlade grönsaker, skriva artiklar eller uppträda som frilans eller att sälja saker online i en ebutik. Men många drar sig för att starta p.g.a. administrationen. Man är osäker på hur man ska skriva fakturor, bokföra och deklarera.

Om man startar en enskild firma behöver man alltså själv fakturera kunderna när man ska ha betalt, bokföra inkomster och utgifter och sedan deklarera som näringsidkare.  Visserligen har det blivit lättare och lättare att sköta administrationen för ett eget företag i och med automatiserade bokföringsprogram och visst kan man anlita konsulter och bokföringsfirmor för att utföra det administrativa jobbet men det kan bli ganska kostsamt.

Om man startar aktiebolag finns det ytterligare krav kring årsredovisning och bolagsstämma samt att man behöver ett aktiekapital på 50 000kr för att börja.

Men det finns alternativ. De s.k. egenanställningsföretagen. I praktiken fungerar det så att när du har sålt någonting så anger du bara hur mycket kunden ska betala till det egenanställningsföretag du är ansluten till och så sköter de momsinbetalningar och all redovisning och du får ut din andel av inkomsten som lön, precis som om du hade varit anställd.

Ett exempel på egenanställningsföretag är  Cool Company  som förenklar och effektiviserar administrationen för konsulter och frilansare genom at man kan  fakturera utan eget företag. Cool company tar ut en avgift på 5,98% för att sköta all administration. Dessutom samlar Cool Company alla sina anslutna frilansare så att företag som behöver anlita kompetens kortare eller längre tid kan söka och anlita kompetens utan att själv behöva anställa. Cool Company tar hela arbetsgivaransvaret. Cool Company grundades 2009.

Andra exempel är frilansfinans och convoy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *