Många tvekar att ta steget över till att bli egna företagare på heltid. Det kan kännas osäkert att inte veta att man får lön varje månad och man kan riskera att hamna mellan stolarna i samhällets skyddsnät som främst är anpassade för de som är anställda.
Den som ändå tycker att man inte uppnår sina ekonomiska mål med sin anställning eller som inte tycker att man får tillräcklig utmaning eller stimulans på sitt jobb kan starta ett aktiebolag vid sidan av. Om aktiebolaget ska ha verksamhet inom samma eller liknande nisch som den man är anställd inom behöver man ha tillstånd från sin arbetsgivare för att få starta eftersom det kan komma att bli en konkurrerande verksamhet. Oavsett är det en god ide att ha en bra dialog med sin arbetsgivare, men om man verkligen ser till att separera verksamheterna och bara ägna ett par timmar på kvällen eller helgen åt det egna företaget och ser till att man inte är helt slutkörd när man kommer till jobbet kan den extra bisysslan t.o.m. vara positiv för nuvarande arbetsgivaren eftersom man antagligen lär sig mycket genom sitt företag och håller sig ajour med samhällsutvecklingen. Om man känner att man ska ha en verksamhet som är mer tidskrävande än några timmars jobb per dag kan man vara flera som går ihop och startar ett företag där alla blir delägare.
Om man haft tur, timing och jobbat flitigt kanske man efter några år kan sälja företaget till någon extern aktör, eller kanske någon av delägarna vill satsa på det fullt ut.
Eller så känner man att intresset slocknar. Verksamheten blir mindre och mindre och man brinner inte för det på samma sätt. Då kan man fortfarande sälja aktiebolaget för likvidation.
Och fortsätta jobba på som tidigare på sin anställning. Då har man iallafall försökt att nå sin dröm, och kanske man får en ny ide och gör ett nytt försök efter en tid.