Sommarjobb och extrajobb utan att betala skatt


Att jobba extra på kvällar, helger eller sommarlov är populärt bland ungdomar som vill tjäna lite egna pengar och från 13 års ålder kan man sommarjobba om man hittar någon som vill anställa.
Den som inte tjänar så mycket under ett år behöver inte heller betala skatt på sina första inkomster. Gränsen för skattefrihet är 19670kr (2019). Om man vet att man inte kommer tjäna över den nivån under året kan man fylla i en blankett och ge till arbetsgivaren så att denne inte drar av någon skatt. Om man inte meddelar arbetsgivaren kommer antagligen skatt dras som vanligt, men då får man tillbaka skatten året efter istället. Även om man tjänar mer än 19670kr men mindre än en normal anställning kan man hos skatteverket ansöka om att skatten ska jämkas, alltså att man ska betala mindre skatt eftersom skatten på inkomster under 200 000kr är väldigt låga.

Om man tjänar över 19670kr betalar man skatt på hela inkomsten. Så om man tjänar ca 20 000kr under ett år så betalar man ca 1400kr i skatt.

Många väljer att planera sitt sommarjobb så att man ska hamna under gränsen för skatt och det kan ju vara kul att få alla pengarna i handen, men på lång sikt är det faktiskt bättre att hamna över gränsen eftersom på låga inkomster får man pensionsavsättningar som är större än den inbetalade skatten. Om man som studerande tjänar t.ex. 20 000kr och betalar 1400kr i skatt under ett år får man 3700kr i pensionsavsättning. På låga inkomster upp till ca 200 000kr så får man mer i pensionsavsättningar än man betalar in i skatt vilket naturligtvis är fördelaktigt.

En annan sak att hålla koll på för den som studerar vid universitet eller högskola är att om man tjänar över en viss nivå så får man inte fullt studiebidrag och studielån. Den som studerar med studiemedel får tjäna upp till 90000 kr per halvår och ändå behålla fullt studiebidrag.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *