Inkomstförsäkring kompletterar a-kassan vid arbetslöshet

Ersättningen från arbetslöshetförsäkringen höjdes den 7 september 2015. Anledningen till detta är att i dag är det få av de försäkrade som har en ersättning som uppgår till 80 procent av deras förvärvsinkomst under de första 100 dagarna. Ändringen innebär att de som tjänar max 20 900 kr/mån före skatt kommer att få ut 80% av sin tidigare lön från a-kassan, d.v.s. max 14 800 kr/mån efter skatt från a-kassan. Efter 100 dagars arbetslöshet sjunker ersättningen till 12 500 kr/mån efter skatt.
Det är dock många som tjänar mer än 20 900kr per månad vilket innebär att de får mindre än 80% av sin tidigare lön från a-kassan. Om man har höga fasta kostnader t.ex. hög hyra eller höga lån kan det vara svårt att leva på 80% av lönen. Om man har haft en hög lön så har man ofta också vant sig vid en högre levnadsstandard, tex. med ett dyrare boende. Då blir det ännu svårare att klara sig på ersättningen från a-kassan. Lösningen kan vara en inkomstförsäkring, antingen genom sitt fackförbund eller en privat inkomstförsäkring.
Man kan också kombinera en kollektiv inkomstförsäkring med en privat och på så sätt förlänga den maximala ersättningstiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *