Medan skivförsäljningen befinner sig i fritt fall ökar musiklivets inkomster från annat håll.
Varje gång en låt framförs i radio, tv, affärer, restauranger, frisersalonger, väntrum, gym och på konserter har de två upphovsrättsorganisationerna Stim och Sami laglig rätt att kräva in ersättning åt sina medlemmar. Stim samlar in pengar till dem som skrivit musik och text, Sami för sångarna, musikerna och producenterna som spelat in låtarna.
År 2008 inkasserade svenska Stim totalt 904 miljoner kronor för framföranden av musik. Det är en ökning med drygt tre procent jämfört med året före och Ett nytt rekord.
Sami å sin sida ökade insamlingen i fjol med 14 procent till 160 miljoner kronor, också det ett nytt rekord.
Enligt Grammofonleverantörernas förening såldes det musik för drygt 780 miljoner kronor i Sverige 2008. Det innebär att Stims inkasserade pengar för offentliga framföranden nu överstiger värdet av den samlade skivförsäljningen i Sverige.
Medan endast en mindre del av pengarna för varje såld skiva går till artist och upphovsmän går huvuddelen av Stims och Samis insamlade medel direkt ner i musikskaparnas fickor.
Stim och Sami får in listor från radio- och tv-kanaler och konsertarrangörer om vilka låtar som spelas.
Verksamheter som använder bakgrundsmusik, till exempel butiker och frisörer, rapporterar däremot inte in låtvalen. Där använder Stim istället en så kallad fördelningsnyckel, som baseras på att ett urval verksamheter tillfrågats om vilka radiokanaler de brukar spela. Sedan används spellistorna från de kanalerna för att räkna ut vilka upphovsmän som ska få betalt.
Av de 23374 upphovsmän som fick pengar från Stim 2008 fördelades pengarna så här:
89 upphovsmän fick över 500000 kronor.
4223 upphovsmän fick mellan 5000 och 500000 kronor.
4327 upphovsmän fick mellan 1000 och 5000 kronor.
100 kronor går till upphovsmän och förlag varje gång en tre minuter lång låt spelas i en riksradiokanal.
Artisten får för närvarande 0,23 öre varje gång en låt spelas på spotify.