Ge ut en bok

Att skriva en bok kan vara ett bra sätt att få passiva inkomster.
Nackdelen är att det kräver mycket obetalt arbete initialt, ofta utan att veta om det kommer bli en framgång eller ens om man kan få boken utgiven på ett etablerat förlag.

Eget förlag
Man kan naturligtvis trycka den själv eller använda någon print on demand tjänst men det kräver ofta mycket resurser i form av marknadsföring och liknande för att man ska få tillräckligt stor spridning för att det ska bli lönsamt.  Att skriva en barnbok behöver inte vara lika tidsödande, men kräver även det en del arbete för att få ihop det.

Vad har du att berätta
Och faktum är att om främsta syftet är att tjäna pengar så kanske det inte är en så bra ide.
För att kunna skriva en bra bok bör du ha något viktigt att berätta. Det behöver inte vara unikt men du bör isåfall kunna berätta det bättre än vad andra har gjort.

För att lyckas med en roman eller novell är det viktigt att man lyckas få läsaren nyfiken på vad som skall komma. Att man sugs in i den redan från början.
För att lyckas med det är naturligtvis karaktärerna viktiga.
Redan innan du börjar skriva bör du skapa ett persongalleri där du beskriver alla karaktärers födelsedatum, yrke, relationer, yrke, fysik, klädstil, intressen etc.
Dels för att det ska bli enhetligt genom hela boken men också för att du ska kunna beskriva karaktärerna undan för undan i boken på ett beskrivande sätt.

Skriv också ner ett synopsis på ett par sidor som beskriver handlingen i korta drag, så att du har något att utgå från när du skriver.

Var noga med detaljerna
Det är också viktigt att även om man skriver en skönlitterär bok, så får man inte slarva med detaljerna eller med de fakta som förekommer.
Du kan inte ha en 22-årig läkare då den eftergymnasiala läkarutbildningen är 5,5 år. Eller om du beskriver en stad bör det stämma överens med hur staden såg ut vid den tidpunkten handlingen utspelar sig.
Här är det naturlgtvis mycket lättare när man skriver än när man filmar eftersom man själv väljer vilka fakta som ska vara med, men slarva inte med fakta. Om du skriver en roman som utspelar sig i frankrike kommer många som läser den med all säkerhet veta en hel del om frankrike och dess geografi, och det du skriver bör stämma överens med verkligheten.

Disciplin och arbete
Det krävs disciplin för att färdigställa ditt manus. Att du sätter dig ner och skriver även de dagar inspirationen är långt borta.

Korrekturläs
När du har skrivit klart ditt manus. Lämna det till en redaktör eller lektör som kan läsa igenom ditt manus och ge feedback och förslag på ändringar.
Alternativt kan du låta ditt manus ligga några månader och sedan gå igenom det själv med nya ögon.
Stryk allt som inte tillför historien något.

Förlagens urvalsprocess
Det är inte bara texten som avgör om ett förlag ska anta ditt manus. Det måste finnas ett intresse och en efterfrågan efter det som du har skrivit.
Se till att endast skicka ditt manus till förlag som jobbar med den genre du har skrivit.
Följ de riktlinjer som förlaget har satt upp.
Normalt vill de ha ett medföljande följebrev och synopsis och texten skriven i times new roman 12 pt med dubbelt radavstånd.
Ofta är våren eller försommaren en bra tid att skicka in sitt manus. På hösten är de ofta mer upptagna av bokmässan och julen är också en stressig tid.
Du kan naturligtvis kontakta flera förlag samtidigt.
Men skicka inte planlöst till alla förlag du hittar.
Välj ut 5-10 förlag och ta reda på vem du ska skicka ditt manus till. Kontakta denna person. Berätta kort om dig själv och varför din bok är intressant. Be om ett möte där du erbjuder dig att berätta mer, eller försök få några
ytterligare minuter i telefonen där du skapar nyfikenhet kring dig och din historia.
Om du har fått en personlig kontakt är chansen större att ditt manus blir läst.
Ge inte upp. P C Jersild skrev 10 romaner innan han blev utgiven.

Din ersättning
Normalt får du som författare drygt 25% av förlagspriset, det pris som förlaget säljer boken för till bokhandlare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *