Företagares motgång och framgång

Att starta ett företag kan vara ett bra sätt att tjäna mycket pengar. Men det är ett hårt arbete. Och till skillnad från lönearbete så får man sällan bra betalt för den tid och arbete som man lägger ner i början. Ofta krävs en hel del tid och pengar innan man ens för sin första intäkt.

Det är också riskfyllt. Många företag som startas lyfter aldrig och läggs ner eller går i konkurs under något av de första åren.

Men tar man sig igenom de första åren finns en god chans att lyckas. Efter ett par år kanske man har några återkommande kunder, eller åtminstone kunder som känner till ditt företag så du behöver inte lägga pengar på marknadsföring eller uppsökande verksamhet för alla kunder.

Förhoppningsvis har du även fått in rutiner, lärt dig vad som behöver göras och effektiviserat arbetet.

Men för att tjäna de stora pengarna behöver man antagligen skala upp verksamheten. Ibland kan man behöva växa snabbt t.ex. för att utnyttja en lucka på marknaden eller för att uppnå fördelar som större företag har.

Då kan man behöva ta in externt kapital eller hitta andra sätt att finansiera sin expansion. Riskerna växer, men också potentialen. Och även om man är en mindre spelare kan man behöva låna t.ex. till inköp av maskiner eller för att finansiera verksamheten den första tiden.
Villkoren för finansiering kan se väldigt olika ut. Läs mer

Det kan vara en bra ide att vara förutseende och ansöka om lån innan behovet blir akut, eller att först lägga in en egen insats eftersom bankens risk då minskar och man kan få bättre villkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *