Därför fungerar inte pyramidspel eller MLM som ett sätt att bli rik

Pyramidspel är olagligt i Sverige och de flesta andra länder. Däremot finns det gott om säljorganisationer som är uppbygda i form av Multi level marketing (MLM) även kallat nätverksmarknadsföring. Det finns också upplägg som utger sig för att vara MLM men som snarare är att betrakta som pyramidspel.

Vad är ett pyramidspel?

Ett pyramidspel bygger på att varje deltagare värvar två eller fler nya spelare som betalar en insats. Insatsen delas mellan den värvande spelaren och personen eller personerna över denne i pyramiden.

Vid ett hastigt betraktande kan det förefalla som att alla spelare kommer att tjäna på detta, men problemet är att systemet bygger på en orealistisk föreställning om att deltagarantalet kan öka obegränsat och exponentiellt.

I praktiken är det endast de personer som gick med tidigt eller den som startade pyramiden som har möjlighet att blir rik.

Pyramidspel är olagligt enligt lag. I Sverige är det främst Brottsbalkens stadgande om dobbleri (BrB 16:14) som kan tillämpas mot pyramidspel.

Vad är MLM (nätverksmarknadsföring)?

Multi Level Marketing (”MLM”) är ett sätt att organisera en försäljningsorganisation på.

Företag som organiserar sin försäljning enligt direktförsäljning, relationsmarknadsföring, nätverksmarknadsföring eller MLM behöver också säljare.

Till skillnad från traditionella företaget som anställer sina säljare så låter man kunder som köper och använder produkterna genom mun-till-mun metoden tipsa andra om produkten samt att man ger sina kunder möjligheten att bli säljare (distributör, ambassadör, återförsäljare etc) av företagets produkter och man betalar provision på den försäljningen säljaren gör och ofta också på det som dennes kunder säljer i ett per led.

Skillnad på pyramidspel och MLM

För att bedöma om det handlar om någon form av pyramidspel eller en mer seriös nätverksmarknadsföring bör man titta på vad är det som du får betalt för? Är det framförallt för försäljning av produkterna eller för att värva nya säljare? Ett varningstecken är om det är stort fokus på ett dyrt startpaket eller ingångserbjudande eller dyra abbonemangskostnader där man inte kan returnera osålda eller oanvända produkter. Med ett sådant upplägg blir det viktigare att skaffa nya kunder som köper startpaket än att sälja till slutkunder.

Därför fungerar inte pyramidspel eller mlm i längden

Ett pyramidspel fokuserar alltså på att värva nya deltagare, antingen helt utan någon produkt som säljs utöver själva deltagandet eller en produkt som ingår för syns skull.

Det man ska fråga sig är hur stor andel av potentiella kunder som kan förväntas nappa på erbjudandet. D.v.s. om man frågade 100 personer om de skulle vilja köpa produkten till angivet pris, hur många skulle då tacka ja?

Antagligen färre än man tror. Utfallet beror naturligtvis på produkten och hur man säljer in det men eftersom det ofta handlar om att kunden ska bli så engagerad att även denna vill bli en säljare eller åtminstone bli en återkommande kund som köper regelbundet eller köper någon form av abbonemang.

Även om man räknar på mellan 0,1 – 1 % som skulle kunna aktiveras är det antagligen högt räknat eftersom vissa antagligen inte är intresserad alls av den typ av produkt man säljer och vissa kan vara intresserad av produkten men väljer en annan produkt. Här handlar det alltså inte hur stor andel som man säljer till t.ex. på ett informationsmöte utan andelen av hela befolkningen. (Så om man kontaktar 100 slumpmässiga personer och 10 av dessa accepterar att komma på ett informationsmöte och en av dessa blir aktiv i nätverket handlar det alltså om 1 procent.

1 procent av Sveriges befolkning innebär ca 100 000 personer. 0,1 procent av Sveriges befolkning innebär ca 10 000 personer.

Om vi tittar på ett exempel som liknar pyramidspel där det handlar om att tjäna pengar på personer i flera led snarare än att sälja en produkt till många så kanske det handlar om att man tjänar pengar på fem personer i nedstigande led och att man behöver värva vardera fem personer som i sin tur värvar vardera fem personer.

I första ledet under grundaren skulle det då vara fem personer. Om de i sin tur värvar vardera fem personer osv. skulle antalet personer i respektive led se ut enligt följande:

5
25
125
625
3125
15 625
78 125

Även om du då bara har en person mellan grundaren av nätverket och dig själv så kommer alla eller nästan alla antalet personer i Sverige som antas vara intresserade av att ansluta att vara anslutna redan innan nivå fem under dig, lite beroende på om man räknar med att 0,1 eller 1 % av befolkningen kan tänkas vara intresserade av att ansluta. Om det är mindre än 0,1 procent ( 1 promille, tusendel) så blir det ännu tidigare.

Man kan ju då argumentera att många andra inte kommer att lyckas med att värva alla i sina led och det finns fler potentiella människor att ansluta under ens egna led, men på samma sätt kommer många av de som du har värvat antagligen vid någon punkt hoppa av, eller inte själva lyckas värva i nedstigande led. (Speciellt som det blir ännu svårare för dem att nå målet med antalet värvade).

I fallet där det mer handlar om traditionell försäljning som är organiserad i en direktförsäljningsmodell brukar man också kunna tjäna pengar på säljare under sig själv, men det fokuseras mer på inkomster från försäljning av produkterna.
Man kanske då räknar med att man behöver ha 50 personer som regelbundet köper produkten och bara tjänar pengar i ett till tre led under sig. Men det blir lite samma problematik med matematiken här. Även om man bara har en person mellan sig och grundaren av nätverket så kommer antalet personer som kan tänkas vara intresserade av produkten att snabbt bli uppnått eftersom varje säljare här lanske behöver 50 kunder för att nå önskad inkomstnivå.
Antalet personer i respektive led skulle då istället se ut enligt följande:
1
50
2500
125 000
Eller med andra ord så blir antalet personer som kan tänkas vara intresserade inom mycket färre led här eftersom varje person behöver så pass många kunder.

Visst finns det personer som lyckas tjäna pengar på den här modellen. Ofta har produkten som säljs ett relativt högt pris i förhållande till produkter som kan anses vara jämförbara, vilket ofta motiveras med just denna produkts förträfflighet.

Eftersom produkten ofta bara går att få tag på genom försäljning i nätverket så kan priset på produkten hållas uppe. Hur mycket säljarna tjänar på sitt engagemang beror alltså på hur stor andel av försäljningspriset som blir deras marginal, men ofta skulle personerna tjäna mer på att jobba som säljare genom ett mer traditionell upplägg eftersom säljarna i nätverksmarknadsföringen sällan lockas med att de får behålla så pass stor marginal utan snarare lockas med de pengar de kan komma att tjäna genom att deras värvade säljare också säljer produkterna.

Varningssignaler vid mlm och nätverksmarknadsföring

Det man ska titta på för att bedöma om ett relationsmarknadsföringsupplägg är oseriöst är t.ex. följande


Oskäliga startkostnader

Försäljningen bör inte bygga på dyra startpaket eller höga ingångskostnader.

Inget återköp av osålda produkter

En annan aspekt att titta på är om företaget köper tillbaka eventuella produkter som inte har sålts? Om så inte är fallet riskerar säljaren att bli sittande med stora mängder osålda produkter och då t.o.m. gå back på sitt engagemang. Speciellt om konceptet bygger på ett stort ingångsinköp eller löpande abbonemang på produkter.

Fokus på värvning snarare än försäljning

Titta på vad som företaget säljer primärt. Säljer man produkten eller säljer man nätverket (affärsmöjligheten)? Säljarens ersättning bör vara i relation till försäljningsvolym. Det bör alltså löna sig mer att ha en kund som köpt för 1000kr än än att ha 50 kunder som köpt för vardera 10kr.

Inget stöd, utbildning eller andra ersättningar från företaget.

Ett seriöst bolag värdesätter sina medarbetare. Hur ser stödet ut till säljare. Ingår det fri vidareutbildning eller måste man betala även för att vidareutbilda sig? Investerar bolaget pengar i dig? Dock ska man akta sig för om utbildningen blir alltför styrd, d.v.s. nästan sektliknande där ingenting får ifrågasättas och där allt styrs med järnhand uppifrån.

Mycket hemligheter kring produkten

Om produkten är alltför hemlig t.ex. kring vad den innehåller eller hur den tillverkas är det också en varningssignal.

Låg marginal

Den som jobbar som traditionell säljare får ofta en fast lön + en provisionsersättning. Eftersom nätverksmarknadsföraren normalt inte har en fast lön bör denne då istället behålla en mycket stor del av den summa som produkterna säljs för. För om man vill tjäna pengar utan att lägga ner alltför stort arbete så behöver man ändå ha en god marginal på det som man säljer.








2 comments to “Därför fungerar inte pyramidspel eller MLM som ett sätt att bli rik”
  1. Jag har blivit kontaktad av Fitline. Jag har i grunden en medicinsk utbildning som jag inte berättade om. Presentationen var full av felaktigheter o hänvisar till dubiösa forskningsresultat. Enligt vad jag förstår är detta ett pyramidspel. Någon gång är det ju slut på kunder i närområdet o du tvingas konkurrera med dina vänner o då sitter man där med ett stort lager. mycket otäckt försäljningssätt. Nästan lite sektlikt. Inriktar sig på kvinnor i eller över medelåldern. Det blir små kvinnoklubbar. Och naturligtvis ska man värva fler säljare.

  2. Pingback: Pyramidspel | en.wikipedia.org - SwVast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *