Anställning som västerlänning i Kina.

En del kinesiska företag är villiga att betala stora pengar bara för att ha en vit person som går omkring eller sitter lite vid ett skrivbord på kontoret. Att få anställning som ”White guy window dressing” som fenomenet kallas är det en fördel att ha ett fördelaktigt yttre och klä i kostym. Det finns jobb för både män och kvinnor. Det har därför blivit ett sätt för modeller från väst att extraknäcka i kina. Man ska vara vit och inte prata kinesiska.
Då och då vill företag ha med ett utländskt ansikte på möten, konferenser eller på middagar och luncher.
Att ha någon från utlandet hängandes på kontoret eller på ett stort evenemang ger prestige.
Eftersom västvärlden är så utvecklad tror folk här att människor där är mer välbärgade. Kan ett företag anställa en västerlänning tänker man att det måste innebära att de har pengar och bra kontakter, säger han.

Exempel på förmedlare av ”White guy window dressing” är företaget ”Rent a Laowai” (Laowai är kinesiska för utlänning)

Man kan dock behöva ljuga en del också, vilket gör att även västerländska skådespelare med glädje tar sådana jobb. Man kan få spela rollen som en som varit anställd länge i företagaet, VD för ett annat multinationellt företag eller fejkad oljemagnat.

Ersättningen är inga jättesummor men det kan handla om någon eller ett par tusen yuan eller SEK för en dag eller en kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *