Aktie- och fondsparande som funkar precis för dig

För den som jobbar idag är det extra viktigt att hålla sig god med sin egen ekonomi. Det finns så många sätt att kunna spara till en bra budget. Ditt sparande och kan göras på olika sätt och här finns det många bra sparandeformer som också kan ge dig mer pengar än du satt in i det längre perspektivet. 

Källa: Unsplash

Spara i fonder – för dig med mindre risk

Idag när det finns så många olika sparformer är det viktigt att ha koll på hur man vill spara, till vad, hur länge och hur din egen inkomst ser ut. För dig som vill ha ett säkert sparande och kanske både vill spara på längre sikt och på kortare finns det aktiefonder. Det här är det, statistiskt sett, bästa sättet att spara på utan att du måste ta så stora risker. Här kan du sätta upp ett månadssparande där du väljer olika fonder som du sparar i. För den som är intresserad finns det även möjlighet att spara i hållbara fonder, något som kan vara viktigt för väldigt många idag. Har man dock längre utsikter och har pengar att avvara kan aktier vara ett bra sätt att spara i. Här finns det dock risk för förlust men också för stora vinster.

Allt fler unga väljer att spara i aktier och fonder

Det blir bara fler och fler som sparar och idag är det väldigt jämnt fördelat. Mycket tack vare den digitala utvecklingen vilket har gjort det väldigt enkelt för många att dels starta upp ett ISK, dels kunna köpa sina fonder eller aktier på ett bra och enkelt sätt. Framför allt är det fler unga idag som satsar på ett bra sparande. På bara 5 år har cirka en halv miljon svenskar börjat spara i aktier och fonder, vilket är väldigt många i förhållande till det hur det brukar vara. Det mest anmärkningsvärda här är att det är så många unga svenskar som har börjat med sitt sparande. Något som är i det närmaste unikt. 

VD:n tycker att aktier är det bästa sparandet

Spiltans VD och grundare, Per H Börjesson, tycker dock att man bör spara alla sina pengar i aktier. Aktier har en förmåga att gå upp och ned vilket gör att det innehåller lite mer risk. Det här kan vara bra för den som har pengar att avvara eller pengar som du inte behöver just i detta nu eller inom en snar framtid. Historiskt har ju aktier gett minst 8–10 procent i årlig avkastning medan och ränteplaceringar kanske gett 1–2 procent om året”, menar Börjesson. 

Se ditt sparande som din ekonomiska krislåda

Idag är det många som investerar sina pengar i aktier och fonder online. Därför är det väldigt viktigt att kunna ha tillgång till internet hela tiden. Med en digital krislåda får du möjlighet att koppla upp din mobil, dator eller surfplatta när du vill. Eftersom dina aktier förändras dagligen, men också under dagen, är det viktigt att kunna ha koll precis när du vill. Med din digitala krislåda får du möjlighet att koppla upp din apparat till internet eller nätverk var som helst. Med krislådan kan du ansluta även om det blir strömavbrott.

Källa: Unsplash

Sparande ska vara både kul, intressant och något som ska vara tillgängligt för alla. Välj den sparform som passar dig bäst och läs gärna på mer om vilka fonder och aktier just du kan investera i. Kom alltid ihåg att marknaden går upp och ned och att investeringar inte alltid resulterar i avkastning just för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *