Spara pengar på att hålla koll på elpriset

Nu när elpriset varierar ganska mycket från dag till dag kan man spara mycket pengar genom att hålla koll på elpriset.

Naturligtvis kan man spara pengar genom att rent generellt använda mindre el t.ex. genom att köpa energisnålare vitvaror och lampor, släcka lampor i rum man inte befinner sig i etc. men bara genom att hålla koll på elpriset och anpassa sin förbrukning utifrån det kan man om man har ett rörligt elavtal spara en hel del.

Detta då man genom nordpool kan få veta historiskt och aktuellt elpris men ca kl. 13.45 varje dag publiceras även elpriset för kommande dag. Så om elpriset efterföljande dag kommer att vara avsevärt lägre än idag kan man med gott samvete skjuta upp aktiviteter med hög elförbrukning som att köra tvättmaskin och torktumlare eller dammsuga hela huset. Naturligtvis under förutsättning att man är lite flexibel med när man har tid att göra sysslorna.

Vissa elbolag erbjuder även timpriser och då kan man med ett rörligt timprisavtal spara ännu mer på att utföra aktiviteter med hög elförbrukning vid tidpunkter då elpriset är lågt t.ex. på natten eller mitt på dagen om det är soligt.

Om man har lite koll på elpriset kommer man efter ett tag automatiskt ha koll på t.ex. vilka tider på dygnet som elpriset är lågt. T.ex. är det ofta lägre på helger och nätter medans det är högt tidig kväll när förbrukningen är stor. Det finns också teknik som automatiskt kan hålla koll på elpriset och t.ex. ladda elbilen när priset är lågt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *