Snart ser vi den verkliga krisen

Nuvarande finanskris är bara en ”appetizer” inför huvudrätten – nästa kris. Och USA:s ekonomi liknar ett ”belånat pyramidspel”. Tongångarna från männen som förutspådde finanskrisen, Nouriel Roubini, Marc Faber och Peter Schiff, har inte blivit muntrare. Så ”tro inte att det värsta är över”.

 

Nouriel Roubini, även kallad ”Dr Doom”, är professor i ekonomi vid ansedda Stern School of Business vid New York University. Han varnade redan 2005 för ras på den amerikanska bostadsmarknaden, och var under period anhängare av teorin om en U-formad konjunkturutveckling.

 

Nu har Nouriel Roubini blivit mer pessimistisk och budskapet är: Tro inte att recessionen i världsekonomin redan är över!

 

Han håller på att backa från uppfattningen om en seg konjunkturuppgång, alltså en U-formad uppgång.

 

 

Nu varnar han för att det kan bli en dubbeldipp, en W-formad utveckling.

 

Bankerna är ett av de stora hoten mot en snabb återhämtning anser han.

 

”De traditionella bankerna har miljardförluster framför sig samtidigt som de fortfarande är allvarligt underkapitaliserade”, skrev han relativt nyligen i en debattartikel i Financial Times.

 

Han varnar också för att arbetslösheten, som väntas fortsätta stiga under nästa år, kommer att sätta ytterligare press på ekonomin i termer av minskad efterfrågan. Dessutom oroar han sig för att spekulativa investerare kan driva upp olje, energi- och livsmedelspriser snabbare än vad världsekonomin klarar av.

 

Rallyt i aktiemarknaden och råvarumarknaderna kan ha kommit för tidigt i förhållande till förbättringar i den reala ekonomin, menar han. I så fall kan vi vänta oss en korrigering nedåt väldigt snart.

 

Och i likhet med andra ”domedagsprofeter” är han bekymrad över dollarn.

 

Nouriel Roubini tror att dollarn kommer att försvagas och till och med riskerar att kraschlanda om amerikanska regeringen inte gör mer för att kontrollera underskottet och minska statsskulden.

 

– Om marknaden skulle tro att USA kommer att låta inflationen äta upp en del av statsskulden, då skulle dollarn krascha.

Marc Faber, författare till det månatliga nyhetsbrevet The Gloom Boom & Doom Report, är en annan ”Dr Doom” som framför allt blivit uppmärksammad för sin nattsvarta syn på den amerikanska ekonomin.

 

Enligt hans prognoser är den nuvarande finanskrisen – som många menar är på väg att lösas – bara uppvärmningen inför  nästa kris.

 

Marc Faber menar att man inte lyckats göra någonting åt de svagheter i systemet som orsakade innevarande kris. Han spår ett totalt sammanbrott för de finansiella marknaderna och för regeringar på fem till tio års sikt när hela systemet kraschar.

 

Han tror inte heller att några G20-möten eller G7-möten kommer att mynna ut i lösningar som kan förhindra en framtida härdsmälta; personerna som är tänkta att genomföra de nya åtgärderna är samma personer som misslyckades med att förutse den nuvarande krisen.

 

 

Frågor som överdriven belåning, okontrollerad ökning av krediter, växande underskott och nollräntenivåer, adresseras inte, menar han.

 

– Om du ligger på nollräntenivåer så uppmuntrar du inte folk att spara, du uppmuntrar dem att spekulera, säger Marc Faber till CNBC.

 

Fabers extremt dystra prognoser för USA har han översatt till investeringsråd som han delar med sig till alla som vill lyssna.

 

Faber anser att amerikanarna bör ha minst hälften av sitt kapital i utvecklingsländerna och samtidigt spara väldigt lite i USA. Marc Faber har själv mer än 50 procent av sitt kapital i utvecklingsländerna.

 

Peter Schiff, investerare och vd på Euro Pacific Capital, har kallat USA för ett ”sjunkande skepp”. Och synen på USA:s framtid har inte ljusnat sedan dess.

 

Schiff tror att USA för närvarande bara upplever ett rally i en ”bear market” och spår att Dow Jones kommer att falla kraftigt från nuvarande nivåer. 

Peter Schiff är en av de domedagsprofeter som spår att dollarn kommer att kollapsa under den tunga bördan av massiva underskott och den  politik som Barack Obamas administration driver.

 

Och han mycket kritisk till de gigantiska stimulanspaket som den sittande regeringen lanserat.

 

– Vi är i sämre skick nu jämfört med före krisen. Vi är djupare skuldsatta. Vi skulle ha låtit fler finansiella institutioner falla, säger Peter Schiff.

 

 

Enligt honom liknar USA:s ekonomi ett belånat pyramidspel. När krisen kom vacklade pyramiden.

 

– Problemet är att politikerna försöker få pyramiden på fötter igen, säger han till Financial Post

 

Om Peter Schiff har en svart syn på USA, tror han desto mer på Asien, framför allt Kina.

 

Och visserligen var Schiff en av få som förutsåg finanskrisen. Men vissa vågar fortfarande framföra kritik och frågar sig hur han kan tro att Asien ska blomstra samtidigt som dollarn förlorar sin status som den ledande reservvalutan och USA:s ekonomi kollapsar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *