ETF

ETF står för Exchange Traded Fund, eller på svenska börshandlad fond.

Genom att köpa en s.k. ETF kan man få tillgång till en hel marknad, bransch, land eller region.

Då den handlas på en börs prissätts den konstant på samma sätt som vanliga aktier, till skillnad från en vanlig fond som normalt enbart handlas en gång per dag.

ETF:er har blivit populära då de är flexibla och kostnadseffektiva.

Den första ETF:en hette SPDR (Standard and Poors Depository Reciept) och lanserades i USA 1993.  I europa introducerades de 2001 och det finns över 3000 ETF:er globalt.

En ETF följer utvecklingen av en underliggande tillgång som ett index. Det kan naturligtvis ge en bättre riskspridning än enskilda aktier och man kan också få tillgång till t.ex. råvaror som man annars skulle ha svårt att få tillgång till. Man kan även spekulera i både upp och nedgång och man kan påverka utevecklingen genom hävstång.

Utöver courtage betalar man en förvaltningsavgift till fondbolaget som tillhandahåller produkten, men förvaltningsavgiften är ofta lägre än många fonders förvaltningsavgifter. Om ETF:en innehar värdepapper i utländska värdepapper måste man också ta hänsyn till valutarisken.

Man kan spara en del på att jämföra avgiften för olika ETF:er med samma underliggande marknad.

Det finns olika situationer där det kan vara en bra strategi att använda etf:er

Strategi nummer 1. Du tror långsiktigt på ett område eller sektor, t.ex. teknologi  men vill inte ta för hög risk genom att köpa enskilda bolag i branschen. Med snabba teknologiskiften är det ytterst svårt och riskabelt att försöka fånga enskilda vinnare. Du kan då köpa en industrispecifik teknologi-ETF för enkel riskspridning

Exempel på områden man kan investera i är robotisering  eller cybersäkerhet.
ETF:n RoboGlobal (symbolen ROBO i USA) ger exponering mot robotisering. ETF:erna PureFunds Cyber Security (HACK) eller First Trust Cybersecurity (CIBR) som också är noterade i USA ger exponering mot företag inom cyber­säkerhet.

Strategi nummer 2. Du vill diversifiera risken i portföljen genom att addera nya marknader. Börshandlade fonder kan vara ett perfekt diversifieringsverktyg eftersom de tillhandahåller en annorlunda risk­exponering. Svenska investerare tenderar som bekant att enbart äga svenska börsbolag och Sverigefonder.


ossoff pilling laryngoscope ばいあぐら ジェネリック 通販 大阪 holistic heartburn remedies
spider veins remedies シアリス ジェネリック 20 通販 drug test detox

Man kan då exempelvis få exponering mot bolag i exempelvis Australien genom iShares MSCI Australia (EWA) eller Brasilien genom iShares MSCI Brazil (EWZ). Även om den globala ekonomin blir alltmer sammanflätad och att korrelationen mellan olika marknader successivt konvergerar, kan det vara sunt ur ett riskperspektiv att sprida marknadsrisken.

Strategi nummer 3. Du tror börsen ska ned och vill därmed ha portföljskydd mot förväntade nedgångar. Här kan du använda dig av de klassiska björnprodukterna som XACT Bear med eller utan hävstång. Att tajma marknaden, speciellt på nedsidan, är dock svårt så du bör vara mycket säker på din marknadstro för att det ska vara lönt att försöka.

Strategi nummer 4. Du tror på börsnedgångar men vågar inte spekulera i björnprodukter. Ett annat sätt att skydda portföljen mot nedgångar med hjälp av börshandlade fonder är att köpa traditionella säkra placeringar som ädelmetallerna guld, silver eller statsobligationer.

Du kan exempelvis få exponering mot guldpriset genom att köpa
ETF:n SPDR Gold Shares (GLD) eller mot silverpriset genom att köpa iShares Silver (SLV). En annan traditionell trygg hamn är obligationsmarknaden och det finns ETF:er även för detta.

Strategi nummer 5. Tror du på uppgång på aktiemarknaden kan XACT Bull vara ett bra komplement om du i stället vill öka på din exponering mot aktiemarknaden men inte köpa enskilda aktier. Möjligheten till hävstång finns även här.

Strategi nummer 6. Att satsa på aktier med hög utdelning är en vanlig strategi och här finns  XACTHDIV, XACT Högutdelare,  en relativt nyöppnad ETF med tillgång till en korg av utdelande nordiska bolag som genom året uppvisat låg volatilitet i aktien och generellt rört sig nära index (betavärde runt 1). Strategin är en så kallad smart beta strategi och har historiskt genererat en högre avkastning jämfört med ett traditionellt marknadsviktat nordiskt index.

Strategi nummer 8.  Vill du som investerare spekulera i låg volatilitet på aktiemarknaden kan du köpa en ETF med en inverterad exponering mot volatilitetsindex (VIX), alltså där du tjänar pengar när rörelserna är små.
Volatiliteten (hur kraftigt börsen svänger) speglar riskaptiten på marknaden där en låg siffra indikerar hög riskaptit och vice versa. I goda börstider tenderar rörelserna på börsen att vara betydligt mindre än i tider av oro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *